Erasmus+ ile Çek Cumhuriyeti’ne giden İrem Çevirme Erasmus+ deneyimlerini paylaştı: Fırsatı Kaçırmayın!

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi İmge İrem Çevirme, 2018-2019 Akademik Yılı Güz Dönemi Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği Programı kapsamında Çek Cumhuriyeti, Technical University of Ostrava'da öğrenim gördü. İrem Çevirme, deneyimlerini sizler için paylaştı:

Erasmus Fırsatını Kaçırmayın!

Makine mühendisliği son sınıf öğrencisi olarak 2018 yılı güz döneminde Çek Cumhuriyeti, Ostrava şehrine Erasmus öğrencisi olarak gittim. Okulumuzun makine mühendisliği bölümünden daha önce Erasmus’a giden bir arkadaşımız olmadığı için yapmam gerekenler konusunda ilk başlarda çok stresliydim. Fakat gerek okulumuzun Erasmus Ofisi gerek Ostrava Teknik Üniversitesi’nin Erasmus sorumluları ve koordinatörleri çok yardımcı oldular. Ostrava’ya gitmeden önce hemen hemen gidiş ve geliş evraklarımın hepsi hazırdı. Bu sebeple bu konuda diğer öğrencilere göre avantajlıydım. Ostrava’ya 10 Eylül’de vardım ve ilk birkaç günüm yurda yerleşmek ile geçti. Yurt okulun kampüsünde yer almakta ve markete, ormana, spor alanlarına, otobüs ve tramvay duraklarına çok yakın. Yurtta oda arkadaşım bir Türk’tü. Konaklama ofisi aynı milletten gelenleri genelde aynı odaya yerleştirmekte. Yurda yerleşme sürecimi tamamladıktan sonra Erasmus Kulübü’nün yapmış olduğu etkinlikler ile farklı ülkelerden arkadaş edinmeye başladım. Ayrıca ben Ostrava’ya gittikten bir hafta sonra derslerim başladı ve burada da derslerim hep Erasmuslu öğrencilerle oldu ve daha fazla insan tanıma şansı elde ettim. Polonya’dan, Fransa’dan, Slovakya’dan İspanya’dan, Koreden, Tayvan’dan, Çin’den, Meksika’dan ve daha birçok ülkeden insanlarla tanıştım. Erasmus Kulübü’nün etkinlikleri kapsamında dağ yürüyüşüne, buz hokeyi maçına, Cadılar Bayramı eğlencesine ve daha birçok etkinliğe katıldım. Erasmus’a giderken ders çalışma konusunda çok rahattım ve hiç çalışmadan da dersleri geçeceğimi düşünüyordum. Fakat olaylar hiç de beklediğim gibi olmadı. Makine Fakültesi çok disiplinli ve düzenli bir fakülte. Bu nedenle de hocalar Erasmus öğrencisi olsanız dahi sizden iyi bir performans bekliyor. En basit örnek; derse 2 defadan fazla gitmezseniz sınava girmeniz yasak ve otomatik olarak o dersten kalıyorsunuz. Hemen hemen bütün derslerimden üç sınav oldum ve bu sınavlarımın bazıları hem yazılı hem sözel oldu. Bütün derslerimde proje yaptım. Derslerdeki yoğunluklar sayesinde akademik İngilizcem fazlasıyla gelişti ve İngilizce makale okuyabilecek seviyeye geldim.

Ostrava şehri çok fazla yeşil alana sahip bir şehir ve burada rahatlıkla sporumu yapabildim. Kampüsün içinden başlayıp şehrin sokaklarında koştum ve sonbaharı bu kadar hissettiğim bir zaman dilimi daha önce olmamıştı. Yerlerde sarı, kahverengi yapraklar, güneş ve tertemiz bir hava... Bütün bu güzelliklerin yanında kış tam anlamıyla geldiğinde hayatımda hiç bu kadar üşüdüğümü hatırlamıyorum. Hava genellikle ortalama -13 derece oluyordu. Yaklaşık 2 aya yakın kar yerden hiç kalkmadı. Ama kışı da bir o kadar güzeldi. Her yer bembeyazdı ve bol bol kartopu oynayıp kardan adam yapma şansım oldu. Erasmus dönemim boyunca vaktimi sadece Ostrava’da harcamadım. Çünkü Çek Cumhuriyeti genel anlamda diğer ülkelere de yakın. Toplamda 8 ülke gezdim. Bunlar Macaristan (Budapeşte), Slovakya (Bratislava), Hollanda (Amsterdam), Avusturya (Viyana), Almanya (Berlin, Hamburg), Belçika (Brussels, Brugge), Polonya (Krakow, Katowice) ve Çek Cumhuriyeti (Prag, Brno, Olomouc).

Gittiğim her yerde farklı mimari yapıları görerek, farklı tatları deneyerek ve farklı insanların yaşam şekillerini görerek birçok kültürü tanıma fırsatı buldum ve bu müthiş bir deneyimdi. Ayrıca Türk kültürünü de insanlara tanıtmaya çalıştım. Yurtta olduğum zamanlarda diğer Türk arkadaşlarla birlikte yabancı arkadaşlarımıza Türk yemeklerinden tattırarak (çok sevdiler. Özellikle sarmaya bayıldılar) Türkiye’nin eğitim, siyasal durumlarından bahsederek yabancıların Türkiye’yi daha iyi tanımalarını sağladık. Erasmus sürecim boyunca çok mutluydum ve fazlasıyla eğlendim, gezdim, yeri geldi çok çalıştım. Bütün bunlar daha özgüvenli olmamı sağladı. İnsanlarla olan iletişim gücümü arttırdı ve en önemlilerinden biri insanın kendi sınırını bildikten sonra dilediği kadar özgür olmasının ne kadar güzel bir şey olduğunu deneyimledim. Yine olsa yine giderim. Herkese tavsiye ediyorum.

Okulumuzun Erasmus ofisine, Makine Mühendisliği Erasmus Koordinatörüme teşekkürlerimi iletiyorum.

Saygılarımla.
İmge İrem ÇEVİRME