Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu yönergenin amacı, Erasmus+ Programı Avrupa Birliği’nin 2014-2020 dönemi için eğitim, gençlik ve spor alanlarında üniversitemize gelen ve üniversitemizden Avrupa ülkelerine gönderilen öğrencilerin eğitim-öğretim çabalarını ve bu kapsamda öğretim üyesi ile idari personel değişim programlarını Erasmus + Program Rehberi ve Uygulamalı El Kitabına uygun olarak adil biçimde yürütmektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge öğrenci eğitim-öğretim programı ile öğretim üyesi, idari personel değişimi işleyiş ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4-
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulamaya İlişkin Esaslar
Uygulama El Kitabının Duyurulması
MADDE 5-(1) Erasmus ve Uluslararası İlişkiler Ofisinin web sitesinde Erasmus+ Program Rehberi (1Ocak 2014 tarihi itibariyle geçerlidir, herhangi bir ihtilaf halinde İngilizce orijinal metin geçerlidir), Uygulama El Kitabı ve Erasmus+ Programı Yönergesi öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve idari personelin incelemeleri için ilan edilir.
Erasmus Komisyonu
MADDE 6-(1) Erasmus+ Programı uygulama sürecinin şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesi için bir komisyon oluşturulur.
(2) Komisyon; Görevli Rektör ve/veya Rektör Yardımcısının ve /veya Erasmus Kurum Koordinatörü başkanlığında, Fakülte ve Yüksekokulların Erasmus Bölüm Koordinatörlerinin kendi aralarından seçeceği bir üye ile üç kişiden oluşur.
Erasmuskurum koordinatörü
MADDE 7- (1) Erasmus Kurum Koordinatörü kadrolu öğretim üyeleri arasından rektör tarafından görevlendirilir.
Öğrencilerin Seçimi :Öğrenci Öğrenim ve Staj Hareketliliği
MADDE 8-
Personel Ders Verme Hareketliliği ve Personel Eğitim Alma Hareketliliğin Uygulanmasına İlişkin Uygunluk Ölçütleri:
MADDE 9-
MADDE 10-Eramus + Program Rehberi kapsamında hareketliliğin uygulanmasına ilişkin ek uygunluk ölçütlerin dikkate alınmalıdır.
Duyurular
MADDE 11-(1) Erasmus+ Program faaliyetlerinin duyurulması için komisyon Arel’in web sitesi yanında Arel Üniversitesinin tüm kampüslerinde geniş çapta duyuru yapılmasına özen gösterilecektir.
Faaliyetlerin etkinleştirilmesi
MADDE 12- (1) Üniversitenin Stratejik Plan kapsamında Erasmus+ faaliyetlerine yer verilecek, bu konudaki zayıf ve güçlü yönlerimiz dikkate alınarak faaliyetlerin etkinleştirilmesine çalışılacaktır. Erasmus+ Programı uygulayan ofis stratejisi, misyon ve vizyonu EK1 de gösterilmiştir.(Bkz. EK1)
Oryantasyon eğitimi
MADDE 13-(1) Erasmus+ Programı çerçevesinde yurt dışına gönderilecek ve yurt dışından ülkemize gelecek öğrenciler, öğretim elemanları ve personel için Erasmus Koordinatörlüğünce oryantasyon eğitimleri verilecektir.
Yabancı dil sınavı
MADDE 14- (1) Erasmus Yabancı Dil Sınavları Hazırlık Yüksekokulu tarafından hazırlanıp uygulanacaktır.
Danışmanlık
MADDE 15- (1) Erasmus Öğrenci Kulübü gelen öğrenciler için “Buddy Sistemi”, giden öğrenciler için “Danışmanlık Sistemi” oluşturarak öğrencilere yardımcı olacaktır.
Personel görevlendirilmesi
MADDE 16- (1) Gelen öğrencilerin memnuniyetini sağlamak için gelen öğrencilerle ilgilenen bir personel görevlendirilecek ve sorunlar ilgili Rektörlüğe aktarılacak ve çözüm üretilmesi sağlanacaktır.
Türkçe derslerinin düzenlenmesi
MADDE 17- (1) Gelen öğrencilerin Türkçe öğrenmeleri için komisyon gerekli önlemleri alınacak ve gerekirse Arel içinde ücretsiz Türkçe dersleri düzenlenecektir.
Gezi programlarının düzenlenmesi
MADDE 18- (1) Erasmus+ Programı çerçevesinde yurt dışından ülkemize gelen öğrencilere Türkiye’yi tanıtmak amaçlı görsel araçlarla zenginleştirilmiş seminer ve kurslar, imkânlar elverdiği ölçüde İstanbul içinde ve civarında gezi programları düzenlenebilir.
Kredi düzenlemesi
MADDE 19-
Öğrenci memnuniyet anketleri
MADDE 20 – (1) Toplam Kalite Yönetim anlayışı kapsamında Erasmus+ Program çerçevesinde yurt dışından gelen öğrencilerin ve yurt dışına giden öğrencilerin memnuniyetini ölçme ve değerlendirme sistemi web üzerinden çalıştırılarak sonuçları rapor haline getirilmelidir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 21 – (1) Bu Yönerge, İstanbul Arel Üniversitesi senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü yürütür.
25.11.2015 Tarihi ve 2015/12 Sayılı Senato Kararı Aşağıdaki Gibidir:
2015-2016 Akademik Yılı Erasmus + Program kapsamında üniversitemize tahsis edilen hibenin tutarlı, adil ve şeffaf olarak “Daha fazla öğrenci ve personelin programdan faydalandırmak adına” yapılacak süre kısıtlaması uygulamasının yapılmasında;
a) Öğrenci öğrenim hareketliliği: Ulusal Ajans’ın öğrenim öğrencileri için tahmini 36 öğrenci ve en az bir dönem hibe vermek ( en fazla 5 ay üzerinden kabulü); ve eğer hibe kaldığı takdirde bir dönem daha ödenebilir,
b) Öğrenci Staj hareketliliği; 5 staj öğrencileri için ulusal ajansın tahmin ettiği şekilde ödenmesi (toplam 25 ay ve 12.500.- avro tutarındaki hibe), Erasmus faaliyetinden yararlanmış olan diğer öğrenciler için en az 2 aylık hibenin ödenmesi (eğer hibe kalırsa staj süresine göre ödenmesine),
c) Personel Ders verme ve Eğitim alma hareketliliği: Ders verme ve eğitim alma hareketliliği (en az 8 saat olması şartıyla) için en az 2 günlük hibe vermek, gidiş ve dönüş günleri için 2 gün eklenmesi toplamda 4 gün hibe ve Avrupa Birliğinin kabul ettiği tutarlarda ulaşım gideri.